Valmistuin lähihoitajaksi vuonna 1998, aikana, jolloin ammattikoulu ei ollut peruskoulun yli kahdeksan keskiarvolla päättäneelle tytölle tavallinen valinta. En tuntenut ketään muuta ammattikoulussa opiskelevaa, monille amis oli viimeinen vaihtoehto, jos lukioon ei päästy. Pitkään, ehkä ajan hengestä johtuen, häpesin amis taustaani, mutta Itselleni ammattikoulu oli oikea polku ja valmistuin 18-vuotiaana työelämään. Korkeakouluopinnot aloitin vasta aikuisena, kun kaipasin lisää ymmärrystä omasta työstäni. Myöhemmin olen suorittanut kaksi ammattikorkeakoulututkintoa sekä valmistunut ylemmästä korkeakoulututkinnosta. Ihan hyvin amismuijalta!

Ammatillinen koulutus on yhteiskunnan peruspilari, joka tarvitsee kunnallista tukea ja arvostusta. Omat lapseni ovat valinneet ammattikoulun, yksi heistä on saanut tukea oppimiseen jo varhaisessa iässä. Kirkkonummella oppimisen tuki on ollut koko koulupolun ajan sujuvaa, ja pienluokalta ammattikouluun ponnistanut poikani opiskelee nyt logistiikkaa opinnoissaan hyvin edeten ja innostuneena. Tällainen tuki ei ole sattumaa, vaan kunnallisten päätösten ja resurssien kohdentamisen ansiota. Kunnilla on tärkeä rooli koulutuspolkujen toimivuudessa ja niiden tukemisessa.

Ammattikoulua käsitellään edelleen toissijaisena vaihtoehtona, tai vielä pahempaa, amiksessa opiskelevia toissijaisina opiskelijoina, ja se näkyy opetuksen riittämättömyydessä. Tunteja perutaan, päivät ovat lyhyitä, ja opettajien ohjaus ulkoistetaan työpaikoille vaihtelevasti. Nuoret jäävät vaille riittävää tukea, mikä on lisännyt epäluottamusta omiin taitoihin. Vaatii kunnallisten päättäjien vastuuta ja toimenpiteitä, jotta ammatillinen koulutus saisi riittävästi resursseja ja tukea, joka mahdollistaisi opiskelijoiden täyden potentiaalin saavuttamisen.

Ammattikoulutuksen merkitys ei poistu korkeakouluihin panostettaessa. Me tarvitsemme peruspalvelujen tekijöitä, kuten lähihoitajia, kuljettajia ja rakennusmiehiä. Kunnat voivat varmistaa, että resursseja kohdennetaan oikeisiin paikkoihin ja että kaikilla opiskelijoilla on mahdollisuus kasvaa omalla tahdillaan. Kunnallinen panostus koulutukseen on investointi, joka tukee yhteiskunnan hyvinvointia ja vakautta.

Kunnilla on keskeinen rooli menestyksekkäiden koulupolkujen mahdollistamisessa. Riittävät resurssit varhaiskasvatukseen, peruskouluun, lukioon ja ammatilliseen koulutukseen ovat investointeja, jotka luovat pohjan yhteiskunnan toimivuudelle ja auttavat kaikkia kehittymään omalla polullaan.