On taas omavaraisuus bloggaajien yhteisen haasteen aika. Suuntana omavaraisuus on kerran kuukaudessa ilmestyvä bloggaajien yhteispostaussarja. Sarjassa seurataan omavaraisuus bloggaajien matkaa kohti omavaraisempaa elämää. Olen koonnut kaikki omavaraisuutta käsittelevät postaukseni tänne. Tämän postauksen lopusta löydät linkit muiden omavaraisuus bloggaajien postauksiin. Tällä kertaa aiheenani on Puutarha – satoa jo alkukesästä.
Puutarha -satoa jo alkukesästä
Istuttamalla puutarhaan monivuotisia lajikkeita, hyödyntämällä villiyrttejä ja aloittamalla taimikasvatuksen ajoissa, saadaan puutarhasta satoa jo alkukesästä. Useimmiten aluksi pieniä määriä, mutta on kuitenkin muutamia aikaisia lajikkeita, joita olemme päässeet jo ihan urakalla keräämään.
Mistä kasveista saa satoa jo alkukesästä?
Raparperi
Meillä kasvavat raparperit ovat vanhaa kantaa, ne kasvaneet samalla paikalla jo vuosi kymmeniä. Raparperia on siirretty toiseenkin paikkaan ja se menestyy siellä yhtä mainiosti. Raparperi on meillä ensimmäinen, joka todella tuottaa kunnon sadon. Sadon voi kerätä jo toukokuun loppupuolella ja sen jälkeen loppukesästä vielä toisenkin kerran. Raparperireseptejä löydät täältä.
Villiyrtit, yrtit ja lehdet
Raparperin lisäksi monet villiyrtit ovat alkukesästä parhaimmillaan. Nokkonen käy moneen, mutta myös esimerkiksi teehen sopivat kasvit suositellaan kerättäväksi ennen juhannusta. Itselläni on suunnitelmissa kerätä ja kuivattaa mustaherkukan ja vadelman lehtiä teeksi. Voikukan sesonki on juuri nyt! Lipstikka nousee aikaisin ja on jo nyt valtavan kokoinen. Se sopii hyvin keittoihin ja sitä voi kuivata omiin liemijauheisiin. Myös ruohosipuli on jo pitkään ollut käytettävissä. Katso voikukkahillon ja nokkoslettujen ohje.
Köynöspinaatti
Köynöspinaatti on Kaukasukselta kotoisin oleva vanha koriste- ja hyötykasvi, joka tunnetaan lähinnä Pohjoismaissa. Suomessa tätä monivuotista köynnöstä on kasvatettu 1800-luvun lopulta lähtien. Köynöspinaatin lehtiä käytetään pinaatin tapaan, joko tuoreena tai ryöpättynä. Köynnös nousee aikaisin ja kasvaa jopa nelimetriseksi, joten se tuottaa satoa pitkin kesää. Monivuotisena kasvina se on myös helppo, mutta itse kasvin saaminen on sen harvinaisuudesta johtuen vaikeaa. Köynöspinaattia olen käyttänyt vielä varoen, sillä istutin taimen vasta viime vuonna. Odotan kuitenkin, että tulevina vuosina köynöspinaatin käyttö lisääntyy.
Maa-artisokka
Meillä maa-artisokkaa tuntuu kasvavan vähän joka nurkalla. Kun käänsimme perunamaata, nostimme samalla ylös useamman litran maa-artisokkaa. Kun kaivoimme ylös pari kriikunan taimea, nousi samalla esille vähän maa-artisokkaa. Eli jos haluat monivuotisen hyvin satoa tuottavan kasvin, hanki maa-artisokkaa.
Korvasienet
Korvasieniä meillä ei kasva puutarhassa, mutta kovin montaa kymmentä metriä ei pihasta tarvitse metsän puolelle siirtyä kun törmää jo ensimmäisiin korvasieniin. Korvasienien maku on mainio, mutta muistathan, että ne tulee aina käsitellä oikeaoppisesti ennen syömistä muuten ne ovat hyvin myrkyllisiä. Lue täältä lisää korvasienien käsittelystä.
Aikaiset kylvöt
Tämän kevään kylvöistä satoa tuottaa jo salaatti ja basilika. Kumpikin sen verran hyvin, ettei kaupasta tarvitse enää ostaa ja se on hieno juttu se!
Katso myös uusin vlogimme, ja jos tykkäsit, tilaa Youtube kanavamme!
Vyöhyke 1
Vyöhyke 2
Sarin puutarhat, Oma tupa ja tontti, Pienenpieni farmi
Vyöhyke 3
Tsajut, Metsäläisten elämää, Luontoannelifestyle, Caramellia, Rakkautta ja maanantimia, Villakotiranta, Airo ulapalla, Luomulaakso
Meiltäkin löytyy vanhaa rapaprperia. Se on ollut jo isovanhempieni pihassa ja omaan pihaani tuosta kasvista päätyi taimi. Minusta on jotenkin ihanaa, kun isovanhempieni pihoissa kasvaneet kasvit jatkavat elämäänsä minunkin pihassani. Kuanista kesäkuuta! 🙂
Totta, tosi kiva kun kasveillakin on tarina. Meillä on pihassa yksi isomummoni mökiltä tuotu pioni <3
Raparperia meilläkin riittää. Yhden kiisselin olen jo keittänyt. Mehua olisi syytä tehdä, koska mustaviinimarjamehu on loppumassa. Unohdan vaan aina ostaa sitruunahappoa.
Raparperimehu on kyllä hyvää. Itse en käytä siinä ollenkaan sitruunahappoa kun se on itsessään jo niin hapokasta.
Vadelmanlehtitee on aivan ihanaa. Itse tykkään siitä. Meillä, päin voikukat alkaa olla nyt parhaimmillaan ja raparperistakin saisi ensimmäisen sadon 😁
Sain hankittua köynnöspinaatin taimen keväällä ja se näyttää viihtyvän uudessa paikassaan. Olisin siis todella kiinnostunut kaikista reseptivinkeistä tuleviä keväitä silmällä pitäen 🙂
Mä istutin köynöspinaatin viime kesänä, jolloin en sitä vielä kauheasti uskaltanut käyttää. Tänä kesänä olen jo enemmän uskaltanut napsia siitä lehtiä ja käyttänyt sitä tavallisen pinaatin tapaan.
Tänä keväänä tuntui ainakin Kouvolan suunnalla olleen vähän yhdellä sun toisella puutarhalla noita köynnöspinaatin taimia. Minäkin menin ja ostin yhden. Kasvullaan ei ole vielä mitenkään minua hämmästyttänyt, mutta atisin törkätä sen epähuomiossa liian aurinkoiseen paikkaan keskelle kasvimaata. Jos meillä tuolla mäellä jotain riiittää vaikka muille jakaa niin sitten aurinkoa ja tuulta.