On taas omavaraisuus bloggaajien yhteisen haasteen aika. Suuntana omavaraisuus on kerran kuukaudessa ilmestyvä bloggaajien yhteispostaussarja. Sarjassa seurataan omavaraisuus bloggaajien matkaa kohti omavaraisempaa elämää. Olen koonnut kaikki omavaraisuutta käsittelevät postaukseni tänne. Tämän postauksen lopusta löydät linkit muiden omavaraisuus bloggaajien postauksiin.
Meidän kevät on alkanut vauhdilla. On taimikasvatusta, uuden kanalan kunnostusprojektia, kasvimaan valmistelua, villiyrttien ja sienien keräämistä, istutusta ja aitaamista. Ja samalla tulevan kasvukauden suunnittelua. Tsekkaa myös meidän vlogi!
Villiyrtit
Nokkonen on villiyrteistä suosikkini ja se on juuri nyt parhaimmillaan. Nokkonen on helppo tunnistaa, kerätä ja käyttää. Itse kerään nokkosesta vain latvuksen ja käytän sitä pinaatin tapaan. Nokkonen toimii erinomaisesti esimerkiksi fetajuuston kanssa pastassa tai piirakoissa. Katso ohje villiyrtti pastaan, nokkoslettuihin ja nokkospestoon.
Nyt on myös paras aika kerätä kuivunmahlaa! Mahlaa juomme sellaisenaan, emmekä ole lähteneet sitä säilömään tai keittelemään siirapiksi. Mahlassa on veden lisäksi vain 1% muita aineita, eikä sen siirapoittaminen tunnu vaivansa väärtiltä.
Kasvihuone
Tomaatit olen tänä vuonna istuttanut kasvihuoneeseen jo huhtikuun puolessa välissä. Kyllästyin siihen, että kotona sisällä kaikki paikat ovat täynnä taimia ja kasvivalo virityksiä, multaa ja potteja. Kasvihuoneessa tomaatit olivat aluksi kolmen harson alla, nykyisin vain yhden. Lisäksi kasvihuoneessa on puhallin, joka estää lämpötilan vajoamisen pakkasen puolelle. Muutama tomaatti sai ilmaston vaihdoksesta slaagin ja kuoli, mutta suurin osa on hyvässä kasvussa ja kukkia näkyy jo monin paikoin.
Tomaattien lisäksi kasvihuoneessa majailevat paprikoiden ja kurkkujen istuttamattomat taimet + istuttamattomat tomaatin taimet, jotka myöhemmin menevät esimerkiksi amppeleihin tai toisiin kasvihuoneisiin.
Seuraavaksi tehtävänä oli korjata toistaiseksi vielä tyhjillään olevan lasikasvihuoneen yksi rikki mennyt lasi ja ruveta asentamaan kastelujärjestelmää tomaateille.
Kasvulaatikot
Kasvulaatioita olemme möyhentäneet ja poimineet niistä valtavan määrän juolaheinää. Joitakin aikaisia lajikeita kuten palsternakkaa, mustajuurta, retikkaa, aikaista porkkanaa ja pinaattia on jo kylvetty avomaalle. Harson alla on myös vähän sipulia.
Kasvulaatikoiden viljelyn helpottamista varten minulla on suunnitelma, jonka avulla kieroviljelyä on helppo harrastaa. Jokaisella laatikolla on numero ja kiertoviljely numero, niin että jos edellis vuonna siinä on viljelty ryhmän 2 vihanneksia, kuten porkkanaa ja muita juurikkaita, kasvatetaan siinä tänä vuonna ryhmien 3-4 vihanneksia, kuten tilliä, persiljaa, hernettä ja papua. Peruna on ryhmässä 3, mutta me viljelemme perunaa avomaalla.
Avomaa
Ihan ensiksi maata parannettu levittämällä pellolle kompostia ja viimevuotista hevosenlantaa. Joka keväinen homma, joka maksaa vaivan. Meillä maa on hyvin savipitoista, mutta vuosien kompostin lisääminen on tehnyt tehtävänsä ja maa on hyvin elävää ja ravinteikasta.
Peruna on kylvetty. Aikaisin tiedän, mutta toisaalta kevät tässä rannikolla on ollut lämmin. Osa perunoista laitetaan vasta myöhemmin, varmuuden varalta.
Avomaalle meille tulee myös kukkapelto. Osittain ihan sen takia, että rakastan kukkia, mutta ensisijaisesti pölyttäjien takia. Kukkapelto vaatii aitauksen, sillä peurat popsivat muuten itäneet taimet parempiin suihin.
Nyt tässä oikeastaan vaan jatketaan kylvöjä, esikasvatusta, aitaamista, kanalaa ja kaikkia muita “pitäisi varmaan” projekteja!
Tässä muiden bloggaajien linkit:
Vyöhyke 1
Laura eli Javis https://lauraelijavis.wordpress.com/2020/05/04/tilusten-esittely-ja-taimikasvatuksen-edistyminen
Jovela https://www.omavarainen.fi/l/toukokuu2020/
Vyöhyke 2
Sarin puutarhat https://sarinpuutarhat.blogspot.com/2020/05/polyttajat-puutarhurin-apulaisina.html
Luomulaakso https://luomulaakso.fi/?p=20051
Oma tupa ja tontti https://omatupajatontti.blogspot.com/2020/05/tervetuloa-porriaiset.html
Vyöhyke 3
Tsajut https://tsajut.fi/suuntanaomavaraisuus-2020-osa-5/
Metsäläisten elämää https://metsalaistenelamaa.blogspot.com/2020/04/omavaraisempaa-elamaa-2020-osa-5.html
Luontoannelilifestyle https://www.luontoannelifestyle.com/blogi/?p=93
Caramellia https://caramellia.fi/toukokuunkuulumiset/
Avaa silmäsi ja hengitä https://avaasilmasijahengita.wordpress.com/2020/05/01/elainvauvoja-ja-polyttajista-huolehtimista
Koivunjuurella https://koivunjuurella.blogspot.com/2020/05/suuntanaomavaraisuus-sarja-elainvauvat.html
Rakkautta ja maanantimia https://rakkauttajamaanantimia.blogspot.com/2020/05/suuntana-omavaraisuus-osa-5-polyttajat.html
Pienenpieni farmi https://pienenpienifarmi.com/?p=1298
Vyöhyke 4
Puutarhahetki https://puutarhahetki.blogspot.com/2020/05/unelmana-omavaraisempi-elama-polyttajat.html
Korkeala https://www.korkeala.fi/suuntana-omavaraisuus-2020-polyttajat-ja-elainvauvat/
Vyöhyke 5
Sorakukka http://www.sorakukka.fi/?p=1047
Norja
Kalastaja kuivalla maalla https://morgenstjerna.blogspot.com/2020/05/kaikkien-kesien-aiti.html
Oikein vesi herahti kielelle kun katsoin tuota kuvaa nokkosista ja vuohenputkesta! Täällä edelleen vuohenputket tosi pieniä, kanoille olen muutaman kourallisen päivässä kerännyt mutta itse en ole vielä syönyt. Nokkoset vasta juuri ja juuri näkyvissä.
Tuumailin itsekin että varmaan olisi hyvä nimetä istutuslaatikot jotenkin, mietin että voisin ehkä myös maalata ne eri väreillä. Helpompi ehkä ohjeistaa jos voi sanoa että “hae herneitä sinisestä laatikosta” sen sijaan että sanoo että hae “siitä laatikosta mikä on keltaisia omenoita tekevän omenapuun kohdalla kauempana talosta… ” 😀 Mutta täytyy nyt tosiaan hiiltää ne ensin ja katsoa sitten muu koristelu sen jälkeen.
Olisipa ihanaa kun olisi kasvihuone, nyt tomaatin taimet (n. 40 yksittäin, osa vielä koulimatta….) pitkin “viherhuoneen” ikkunalautoja. Mutta täällä ei kyllä uskalla viedä talon ulkopuolelle mitään vielä lähiviikkoina…
Me saatiin toi kasvihuone kasaan viime keväänä, oli hullun homma, mutta kannattava! Pidentää kasvukautta monta kuukautta, mikä on ihan mahtavaa.
Meillä syödään keväällä paljon nokkosta, ekat maistuu aina parhaalta.
Teillä on hommat siinä vaiheessa, kuin meillä ensi kuun postauksessa 😀
Ihanan inspiroivaa luettavaa.
Keväällä kasvuvyöhykkeiden erot on kyllä niin selkeät!
Mä tein mahlasta simaa ja keitinpä kahvitkin mahlaan. 🙂
Mahlasima on varmaan hyvää!
Meilläpäin vielä aprikoidaan josko mahla alkaisi juosta. Tarkoitus olisi säilöä talvenkin varalle jonkin verran. Täälläkin kevät etuajassa vaikka vasta alkaa järvi päästä jäistään pois. Nokkosia ja vuohenputkia kaipaisin nousevaksi myöskin. On ne vain herkkua!
Nokkoset on kyllä kevään parasta antia!
Pitäisi olla rohkeampi ja laittaa kasvariin vaan aikaisemmin taimia, ettei huusholli olisi aina ihan turvoksissa taimista, mutta silti se vaan aina menee samalla tavalla, kun pelkää, että menettää taimet yllättävään kylmyyteen tai muuhun taimen oikkuun. Meilläkin saisi pienen patterin kasvariin tukilämmöksi öiksi, mutta sitten alkaa sisäinen napina siitä, että kuluttaa sähköä turhaan 😀
Mikä tuon sinisen korin vieressä olevassa nokkoskuvassa oleva toinen kasvi on? Meillä nousi muutama sellainen, tai ainakin tuota muistuttava kasvatuslaatikosta, enkä ole vielä nypännyt niitä pois kun en ollut ihan varma tuliko lootaan heitettyä jotain siementä syksyllä 😀 Viime vuonna sitä ei ainakaan siinä lootassa ollut, jossa kasvoi ainoastaan lilapalkohernettä.
Minulla tomaatit oli en sin kolminkertaisen harson alla, jonka lisäksi kasvarissa on öisin hallavahti. Se helpottaa huimasti tilantarvetta sisällä ja antaa mukavan varaslähdön kasvukauteen.
En hahmota mitä kasvia tarkoitat 🙁
Teillähän on siellä ihan kesä jo! Meillä täällä itä-Pirkanmaalla on vielä yöpakkasia!
Mä toivon kovasti, että meille ei enää tulisi, mutta usein niitä on vielä toukokuussa ollut jokunen. Mulla on kaikki kylvöt harson alla jemmassa, enkä ihan kaikkea ole vielä uskaltanut istuttaa/kylvää.