Japani, Kioto – kokemuksia ja nähtävyyksiä koko rahalla. Upeita puutarhoja, elämyksellisiä temppelialueita, vuoristoa, vanhoja rakennuksia, kapeita katuja ja tietenkin Geishoja. Viikossa ehtii saamaan pintaraapaisun, jos sitäkään. Nähtävää ja koettavaa riittää pidemmäksikin aikaa.
Japani, Kioto – kokemuksia ja nähtävyyksiä
Ensimmäiset postaukseni Kioton matkasta käsittelivät ruokaa, joka olikin reissumme yksi suurimmista ihmettelyn ja nautinnon lähteistä. Kioto on kuitenkin paljon muutakin kuin ruokaa ja lämmitettyjä wc:n istuimia. Se on sekoitus modernia yhteiskuntaa ja ikivanhoja perinteitä. Bisnestä ja pyhäkköjä. Ihmismassoja ja rauhallisia puutarhoja.
Fushimi Inari Taisha
Fushimi-Inari Taisha on yksi Kioton tärkeimmistä Shinto-pyhäköistä. Ja vaikuttavin, ainakin tällä vaatimattomalla kokemuksella arvioituna. Pyhäkkö on tunnettu sen tuhansista punaisista torii-porteista ja kettupatsaista. Porttien muodostama kuja kulkee metsässä pitkin Inari vuoren rinteitä. Alku pätkällä on valtavasti ihmisiä, ellet tule paikalle juuri auringon nousun aikaan, mutta mitä korkeammalle vuorta kiipeää, harvenevat myös ihmismassat.
Shintolaisuudessa Inari tarkoittaa riisin ja saken jumalaa. Kettujen uskotaan olevan Inarin sanansaattajia ja kettupatsaita alueelta löytyykin lukematon määrä. Kävijöiden on myös mahdollista ostaa puisia ketun naaman muotoisia rukouslaattoja, joihin piirretään ketun kasvonpiirteet ja toiselle puolelle kirjataan oma toive tai rukous.
Portit näyttävä sisäänpäin mentäessä oranssin punaisilta, mutta kun katseen kääntää takaisin päin, näkee, että jokaiseen porttiin on merkitty yrityksen tai yksityishenkilön nimi, joka portin on sponsoroinut.
Ennen pyhäkköön menemistä suoritetaan puhdistautumis rituaali, jossa pestään kädet ja suu.
Arashiyama Bambumetsä ja keramiikkapaja Kotô-en
Kioton vanhojen kaupungin osien kujat ovat täynnä pieniä keramiikka pajoja, mutta vasta Arashiymassa pääsimme todella tutustumaan paikalliseen käsityöperinteeseen, jonka juuret ulottuvat satojen vuosien päähän. Pajassa valmistetaan keramiikkaa savesta, jota kerätään ympäröiviltä vuorilta. Yksinkertainen design ja astioiden luonnollinen, rustiikkinen luonne ovat kiehtoneet tee seremonian taitajia vuosi satoja.
Kotô-en Shigaraki ware
15-2 Chôjin-chô, Saga Nison-in-monzen-kita, Ukyô-ku
Arashiyaman Bambumetsä
Arashiyama, Ukyo-ku
Bambumetsä on yksi Kioton suosituimmista nähtävyyksistä. Eikä ihme, paikak on lumoava. Korkeuksiin kohoavien bambujen välissä ihminen tuntee itsensä pieneksi. Metsä ei ole kooltaan kovin suuri, mutta ehdottomasti vaivan väärti.
Kyomizu-dera, Sannenzaka ja Ninenzaka
Vietimme yhden aamupäivän Kyomizu-deran temppelin ja Sannenzakan ja Ninenzakan alueita tutkien. Sannenzaka ja Ninenzaka ovat yhdet Kioton kauneimmista kaduista, ne laskevat Kyomizu-deran temppeliltä alas kohti Nene-no-Michi katua. Katujen varsilla on vieri vieressä vanhoja perinteisiä taloja ja erilaisia käsityöläisten puoteja. Samalla reissulla maistoimme huhujen mukaan kaupungin parasta machajäätelöä.
Kiyomizu-dera (jap. 清水寺, kirjaimellisesti “puhtaan veden temppeli”) on buddhalainen temppeli Higashiyama-kun alueella Kiotossa Japanissa. Temppeli tunnetaan virallisemmin nimellä Otowasan Kiyomizu-dera (jap. 音羽山清水寺) – nimensä se saa kompleksin sisällä sijaitsevasta vesiputouksesta, joka saa vetensä viereisiltä vuorilta. -Lähde: Wiki
Temppeliltä on upeat näkymät alas kaupunkiin.
Saihoji (西芳寺, Saihōji)
Tunnetaan myös nimellä Kokedera (苔寺). Sammal Temppeli on yksi Unescon maailman perintökohde. Ainutlaatuiseen paikkaan pääsee vain varaamalla ajan etukäteen postikortilla. Vierailijat osallistuvat ensin uskonnolliseen toimitukseen, jossa osallistujat lukevat (jos osaavat japania) jonkinlaista mantraa munkkien säestäessä toimitusta erilaisilla lyömäsoittimilla. Tämän jälkeen jokaiselle jaetaan puinen rukouslaattaa, johon kirjataan oma toive tai rukous mustekynällä. Toimituksen jälkeen vieraat pääsevät kiertämään sammalpuutarhaan.
Puutarha on satumaisen kaunis. Yli 120 eri sammallajin lisäksi puutarhassa on vesiaiheita, siltoja, pieniä polkuja. Puutarhan kauneutta oli mahdotonta vangita kuviin, mutta onneksi muisti jälki säilyy vielä pitkään.
Japani, Kioto – kokemuksia ja nähtävyyksiä. Niitä riitti ja jäi vielä seuraavaankin kertaan.
Lue täältä Kioton ruokakulttuurista.
Kokeilenpa uudelleen, jos osaisin tuon varmenteen 😀
Ihania kuvia! En ole koskaan edes varsinaisesti hinkunut päästä Japaniin, mutta tämä postaus kyllä muutti mieleni.
Mulle jäi sellainen olo reissusta, että olis ihana päästä uudestaan ja nähdä Japania vähän laajemmin. Toivottavasti olisi vielä joskus mahdollisuus mennä uudestaan. Lapsethan toki haluaisi mennä vaikka ens vuonna.
Me olimme Japanissa juurikin hieman reilun viikon, ja ehdittiin nähdä murto-osa siitä, mitä oltaisiin halulttu nähdä. Käytiin Tokiossa, Kiotossa ja Mout Koyalla munkkiluostarissa. Olimme liikkeellä aamusta iltaan, nähtiin valtavan paljon, mutta silti jäi vielä enemmän näkemättä.
Japani on sitten upea maa!
Me oltiin käytännössä vaan Kiotossa, ja todellakin jäi sellainen olo, että olispä ihanaa päästä uudestaan pidemmäksi aikaa ja matkustaa vähän maaseudullakin.
Upeita kuvia! Usein kyttäilen tarjouslentoja Japaniin, mutta ei ole vielä tullut vastaan superdiiliä oikeana ajankohtana. Oon muutenkin sellainen reissaaja, että pidän mielen avoimena ja suuntaan lentokoneen nokan sinne, minne sattuu saamaan parhaalla hinnalla. Japanissa haluan kyllä ehdottomasi päästä käymään!
Toi on kyllä hyvä tapa matkustaa. Itse olen nykyisin vähemmän extempore, neljän lapsen äitinä ja yrittäjänä mä oikeastaan nautin hitokseen siitä, että loma ei ole liian seikkailu. En ois aina uskonut, mutta rakastan lomilla opastettuja kierroksia jne. missä ei tarvitse organisoida, miettiä tai päättää mitään. Mun koko muu elämä on päätösten tekemistä, lomalla haluun välillä vaan mennä massan mukana vailla omia mielipiteitä. Kreisii.
Wau! Ihania kuvia. Mä niin haluan Japaniin ❤️
Kiitos <3 Japani <3
Voi miten kauniita kuvia. Mulla edelleenkin haaveissa Japani ja Tokio. Näiden kuvausten perusteella pitäisi ehdottomasti käydä myös Kiotossa. Niin kuvauksellista.
Kioto oli todella kaunis. Meidän ryokan sijaitsi vielä upealla Gion alueella, joten ei tarvinnut kuin astua ovesta ulos, niin oli vanhojen talojen ja temppeleiden keskellä.
Kiitos jutusta! Tässä löytyy hyvejä vinkkejä Kioton matkaan. Japani on listallani joten kiva lukea ja fiilistellä näitä juttuja.
Suosittelen kyllä lämpimästi, on mielenkiintoinen sekoitus uutta ja vanhaa. Ja varmasti vielä todella erilainen pohjois-etelä akselilla. Itse toivon joskus pääseväni tutkimaan vähän laajemmin Japania.
Mun Kioton kokemus on todellakin pintaraapaisu: tein sinne päiväretken Kobesta joskus 10 vuotta sitten. Jotain taianomaista tunnelmaa siinä kyllä on. Nyt tämän jutun myötä iski halu palata Kiotoon ja Japaniin yleensäkin.
Kioto on kyllä tarkemman tutkimisen arvoinen! Mä olet etsinyt elokuvaa Geishan muistelmat, joka on kuvattu Kiotossa. Sitä katsoessa voi fiilistellä Kioton tunnelmia 🙂
Oi miten tunnelmallisia kuvia! Kioto on ollut haavelistalla jo jonkin aikaa, mutta toistaiseksi Japani on vielä kokematta. Tuo Fushimi Inari Taisha ja bambumetsä onkin tosi tuttuja Instagramin kuvista, tuntuu että ne vilahtelee mun feedissä jatkuvasti! Se on selvästi merkki, että pitäisi laittaa reissu työn alle! 😀
Noi onkin varmaan kuvatuimmat kohteet Kiotossa! JA aivan selvä merkki! Ei muuta kuin matka tilaukseen 😉
Apua miten ihania kuvia! Japaniin olen halunnut jo pitkään ja matkakuume vain paheni tämän postauksen myötä. Tuo bambumetsä näyttää jännittävältä, meni heti omalle listalle. 🙂
Ihania kuvia! Ja niistä huokuu juuri sellainen tunnelma, jollaista olen Kiotossa kuvitellut olevan. Tahtoo myös joskus Japaniin. <3
Japani on tosi ihana maa! Me seikkailimme näissä samoissa maisemissa toissa vuonna ja houkuttelisi kyllä mennä takaisin. Meillä loppui kertakaikkiaan aika kesken Kiotossa kun oli niin paljon nähtävää, emmekä ehtineet bambumetsään. Se harmitti kyllä. Tässä meidän reissusta jos innostut lukemaan http://www.paulagaston.com/viinilaaksonviemaa/kioto
Kuvista ja tekstistä välittyy ihanan harmoninen tunnelma. 🙂 Kioto ja Tokio on mun haavelistalla ensimmäiseksi Japanin-matkaksi, haluaisin tietysti matkusta sakuran aikaan. Onkohan kaksi viikkoa liian lyhyt jos haluaa viivähtää näissä molemmissa?