Villiyrttipesto syntyy kotipihan omista antimista. Vuohenputki kasvaa usein pihalla ihan riesaksi asti, peittäen muun kasvuston alleen. Yksi hyvä tapa taistella vuohenputkea vastaan on syödä se.
Olen tituleerannut itseäni antivillivihannesihmiseksi. Mielestäni suurin osa maistamistani villivihanneksista maistuu ruoholta. Enkä rehellisyyden nimissä ollut aivan vakuuttunut vuohenputkestakaan. Innostuin kuitenkin Hannan munakkaasta sen verran, että päätin antaa rikkaruohoille mahdollisuuden. Pohdin tovin, miten lähestyisin ennakkoluulojani, ja olin jo heittää koko idean romukoppaan, mutta sitten mulle tuli mieleen pesto. Siinähän makua tulee myös muista makuaineista kuten pähkinöistä, sitruunasta ja parmesaanista. Eikä loppu tulos ollut hassumpi! Tosin, lisäsin pestoon tukun basilikaa, ihan vaan varuulta.
Ideana luonnossa kasvavien villiyrttien syöminen on loistava. Miksi mennä merta edemmäs kalaan, kun oma kotipiha suorastaan tulvii erilaisia syötäviä kasveja. Sitä paitsi kaikki hyvät, kasveissa olevat hivenaineet sun muut terveyttä edistävät entsyymit pysyvät tallessa kun matka sadonkorjuusta suuhun ei vie montaa minuuttia. Toisaalta ruohoinen maku mietityttää. Aijonkin tänä keväänä ja kesänä haastaa itseäni käyttämään villivihanneksia entistä enemmän. Miten teihin iskevät villivihannekset?
Aina kun kerätään kasveja luonnosta, oli ne sitten sieniä tai kasveja, niin kannattaa olla varma siitä mitä kerää. Löysin Voikukkapelto -blogista hyvät ohjeet vuohenputkien tunnistamiseen, kannattaa hyödyntää, jos olet epävarma.
Villiyrttipesto
1 l vuohenputkia
kourallinen basilikaa ja pari mintunlehteä
2 valkosipulinkynttä
1 dl cashew pähkinöitä
2 dl oliiviöljyä
0,5 dl raastettua parmesaania
1 rkl sitruunanmehua puristettuna
suolaa
Valmistusohje
Paahda cashew pähkinöitä kuumalla pannulla, kunnes niihin alkaa tulla väriä. Pilko ja kuori valkosipuli. Kuumenna tilkka öljyä paisinpannulla ja lisää valkosipulit. Kuullota hetki miedolla lämmöllä, älä ruskista. Huuhtele vuohenputket, valuta kuivaksi ja laita pannulle valkosipulin kanssa minuutiksi.
Soseuta vuohenputket, pähkinät, yrtit ja öljy sauvasekoittimella. Sekoita joukkoon raastettu parmesaani ja mausta sitruunamehulla ja suolalla. Ohenna tarvittaessa tilkalla öljyä.
Nauti pestoa lisukkeena, salaatissa, pastan joukossa tai leivän päällä. Tai vaikka burgerin välissä. Mielestäni pesto kävi erinomaisesti lohiburgerin väliin. Lopuista tein kastikkeen pastasalaatille, ei sekään hullumpaa ollut.
Jos oikein hullaannuit villiyrteistä, niin kannattaa tsekata myös nokkospeston ohje.
Tämä menee kokeiluun, samoin nokkospesto. Kiitos vinkeistä! Kuinka kauan itsetehty pesto säilyy jääkaapissa?
Hei, mun kokemukseni mukaan noin viikon, mutta löysin tälläisen vinkin, jota kannattaa kokeilla http://www.is.fi/ruokala/ajankohtaista/art-2000000809771.html
Ai aionko kokeilla? No aionko!
ps. linkkasin sut 🙂
No ihan mahtavaa! Kiitos linkkauksesta 🙂
Maalla kun asuu niin näitä villivihanneksia voisi hyödyntää paljon nykyistä enemmän! Seuraavaksi taidan testata tämän villiyrttipeston!
No niinpä! Just sen takia mäkin olen päättänyt ottaa ennakkoluuloistani mittaa.
Mua harmittaa, etten ole päässyt maistamaan vuohenputkea. Mutta sekin on ihan vain siksi, että en ole sitä löytänyt. Mä olen itse aika innokas kokeilemaan kaikkia uusia ja vanhoja villiyrttituttavuuksia, mutta loppu perhe ei oikein syty niille. Tosin, kuusenkerkkämehu maistuu kaikille.