Pääsin mukaan Vantaan Energian ja Blogiringin yhteiseen kamppanjaan, jonka aiheena oli minulle mieluinen kierrätysaskartelu. Vaikka en varsinaisesti ehkä profiloidu kierrätysaskartelijaksi, hyödynnän töissäni paljon vanhaa, jo olemassa olevaa materiaalia. Enimmäkseen erilaisia pakkausmateriaaleja, laatikoita, muoveja sekä kirjoja ja lehtiä. Paljon käytössä ovat myös vanhat napit ja pitsit. Ja nyt kun oikein rupean miettimään niin myös erilaiset kankaat ja pienet esineet. Toisinaan kunnostan myös huonekaluja, jos niiden tuunausta voi enää sanoa askarteluksi. Roikkuupa olohuoneen katossa myös vanhasta puusuksesta tehty lamppu.
Olemassa olevien materiaalien käyttö on monestakin syystä järkevää, se on edullista, ympäristöystävällistä ja luovuutta herättelevää. Useimmiten yhdistelen uutta ja vanhaa. Mielestäni paras lopputulos ja tekemisen flow syntyy kun vanha kohtaa uuden jollakin mielenkiintoisella tavalla luoden esineelle tai asialle kokonaan uuden käyttötarkoituksen tai tunnelman. Kierrätysmateriaalin käytössä oikeastaan vain oma mielikuvitus on rajana. Eikä lopputuloksen ole pakko olla kierrätetyn näköinen, ellei se omaan tyylin istu. Itse tapaan piilottaa kierrätysmateriaalit uuden joukkoon niin, ettei kierrätys ole silmiinpistävää.
Jotenkin tähän kierrätysteemaan sopi, että käytin askartelutyöni pohjana Vantaan Energian jätevoimala vierailulta saamaani roskapoliisi merkkiä. Siitä syntyi aika erikoinen sheriffinmerkki! Vai mitä sanotte alla olevasta rintakorusta?
Kierrätysaskartelu – sheriffinmerkki
Tässä työssä olen käyttänyt pohjana puupahvista roskapoliisi merkkiä, jonka olen päällystänyt kohokuvioimalla. Olen ensin sulattanut kohopulveria merkin päälle kahteen kerrokseen ja sen jälkeen leimannut tekstileimasimella sulaneen kohojauheen päälle. Olen kuvioinut samalla tavalla tähden päällä olevan pahvisen ympyrän. Ympyrän sisällä on metallinen litteä koruaihio ja kellon osa. Ympyrän sisäosa on täytetty halkeilevalla crackle accent lakalla, joka jättää pinnan lasimaiseksi.
Osana yhteistyötä pääsin vierailulle Vantaan energian jätevoimalaitokselle. Oli oikeastaan aika mielenkiintoista nähdä minne se kaikki sekajäte joutuu pääkaupunkiseudulla (ja meillä Kirkkonummella, sekä Turussa). Koska halusimmepa tai emme, jäte asia koskettaa meitä kaikkia. Ennen vierailua pohdimme jätevoimalan mahdollisia hajuhaittoja ja suuri yllätys oli, ettei ulkopuolella haissut ollenkaan. Ei, vaikka laitos käsittelee vuodessa 320 000 kiloa kierrätykseen kelpaamatonta sekajätettä. Ja se on kuulkaa paljon se.
Jätevoimalassa tuotetaan sähköä ja kaukolämpöä kotitaulouksista kerätystä jätteestä. Tiesitkö että yksi roskapussi tuottaa saman verran energiaa kuin yhteen lämpimään suihkuun kuluu energiaa? Tai pellillisen pullia paistamiseen?
“Jätevoimala ei ole uhka eikä vaihtoehto kierrätykselle. Materiaalien uudelleenkäyttö, oikea lajittelu ja kierrätys on tärkeää. Kaikkea materiaalia ei kuitenkaan voi käyttää uudelleen tai sitä ei saada talteen ekologisesti tai taloudellisesti kestävällä tavalla.” -Vantaan energia
Vantaan energialla on myös meneillään hieno kampanja nimeltä Roskaton Vantaa. Ideaan liittyy myös Roskapoliisi, joka on henkilö, jonka voi kutsua erilaisiin yhteisöihin, vaikkapa kouluun tai harrastusryhmään kertomaan kierrätyksestä. Roskapoliisi antaa ajantasaista tietoa lajittelusta ja kierrätyksestä, tarkoitus on innostaa ihmisiä huolehtimaan kotikaupunkinsa ja -kaupunkilaistensa hyvinvoinnista. Ihan hirmu hyvä idea! Suosittelen lämpimästi myös vierailua jätevoimalaan, sillä se on monella tapaa silmiä avaava kokemus. Jätteen määrä on valtava.
Kaikkein eniten jätevoimala vierailun jälkeen jäi miettimään omaa osuuttaan. Kierrätänkö itse kaiken minkä voin? Voisinko tehdä enemmän sen eteen, ettei jätettä syntyisi? Missä voisin omalta osaltani vaikuttaa?
Kuluta harkiten. Itsestään selvästi paras vaihtoehto on vähentää jätteen määrää.
Kierrätä. Lajittele uusiokäytettävät materiaalit kierrätykseen (lasi, metalli, paperi,pahvi, bio ja muovi). Vie isommat tavarat ja muut jätteet sorttiasemalle.
Vaarallinen jäte. Vie vaarallinen jäte asianmukaisesti kierrätykseen.
Sekajäte. Sekajäte kuuluu sekäjäteastiaan, josta se kuljetetaan jätevoimalaan poltettavaksi, jossa siitä tehdään kaukolämpöä ja sähköä.
Katso täältä lisää bloggaajien kokemuksia kierrättämisestä.
Miten te hyödynnätte kierrätysmateriaalia? Oletteko askarrelleet roskasta?
Yhteistyössä Blogirinki ja Vantaan Energia.