Yksi maalla asumisen huonoista puolista on pitkät koulumatkat. Lapset eivät hilpaise kouluun kävellen, eivätkä pyörällä vaan heidät hakee taksi, joka vie lapset bussipysäkille. Loppumatka kuljetaan HSL:n bussilla. Oman mausteensa tähän tuo se, että yhdelle lapselle kunta on myöntänyt edestakaiset matkat taksilla erityisentuen tarpeen vuoksi.
Käytännössä tämä siis tarkoittaa sitä, että kun lapset pääsevät yhdeltä koulusta istuu taksikuljetuksen saanut lapsi taksiin ja ajaa bussipysäkille odottamaan, että muut lapset tulevat bussilla perästä. Kun bussi lähtee koululta yhden päivinä 13.40, joutuu taksi odottamaan sillä matkustavien lasten kanssa yli puoli tuntia bussi pysäkillä, jotta bussilla kulkevat lapset saadaan samaan taksiin.
Perheemme on elänyt koulukuljetus arkea nyt seitsemän syksyä. Ensimmäiset viikot ovat aina sekasortoa kun sekä opettajat, taksikuskit ja vanhemmat yrittävät selvitellä missä kyydissä lapset ovat. Hauskinta on se, että yleensä kaikki osapuolet kysyvät meiltä vanhemmilta koulukuljetuksen yksityiskohdista. Yksityiskohdat, aikataulut ja oikeasti toteutuvat kuljetusmuodot paljastuvat meille vanhemmille yleensä kahden ensimmäisen viikon aikana. Kokemus on opettanut, että sen jälkeen rytmi on löytynyt ja arki tasoittuu.
Tänä vuonna koulukuljetus rumbaa sotkee entisestään HSL:n reitti uudistus. Uudistuksen takana on ollut halu selkeyttää linjastoja ja tehdä niitä ymmärrettäväksi myös ulkopaikkakuntalaisille. Kun Kirkkonummen kunta on palvelua tilannut, ei kuitenkaan ole riittävästi huomioitu kahden suurimman käyttäjäryhmän tarpeita, työmatkaliikenteen ja koulukuljetusten.
Aikaisemmin bussit pyörähtivät koulujen pihoissa, jonne on rakennettu siihen soveltuvat bussipysäkit ja aidat, joiden takana pientenkin koululaisten on turvallista odottaa bussia. HSL:n linjauksen mukaan bussit eivät enää tee tätä ylimääräistä lenkkiä. Masalan koulun kohdalla muutos tarkoittaa sitä, että kun ennen bussi lähti koulun pihasta kello 13.05, lähtee se nykyisin isomman tien varresta noin klo 13.40. Tämä tarkoittaa sitä, että lapset parveilevat autotien tuntumassa bussia odottaen määrättömiä aikoja. Jo nyt koulusta on tullut huolestuneita sähköposteja vaaratilanteista.
HSL:n mukaan linja on yhdenmukainen Helsingin ja Espoon liikenteen kanssa. Ymmärrän tilanteen silloin kun vuoroja kulkee vaikkapa puolentunnin välein ja vaihtoyhteyksiä on useampia. Kirkkonummella vaihdosta myöhästyminen tarkoittaa jopa 1,5 tunnin odottamista. Eikä ole harvinaista, että lyhyenkin koulumatkan kulkemiseen vaihtoinen ja odotteluineen menee yli tunti suuntaansa. Aikataulujen mukaan vaihdot ovat mahdollisia, mutta todellisuudessa asia ei aina ole yhtä yksinkertaista. Pieni viivästyminen jossain kertautuu helposti matkan aikana ja vaihtoyhteys on menetetty. Kokemuksesta voin sanoa, että jos bussit eivät pysy aikatauluissa nyt syksyllä, niin luminen talvi täällä haja-asutusalueella ei ainakaan paranna tilannetta.
Lain mukaan alle 13 vuotiaan koulumatka ei saa kestää yli 2,5 tuntia. Meidän lastemme koulumatka alkaa aamuisin klo 7.42 ja kolmen päivinä lapset ovat kotona klo 16.15. Vaikka yleensä en ole mikään pilkun tarkka, tuntuu 2,5 tunnin matka kohtuuttoman pitkältä. Erityisesti tilanteessa, jossa kunta on aikaisemmin vaikuttanut yhteityökyvyttömältä ja vedonnut nimenomaan koulukuljetuslakiin.
En tiedä kenen vika toimimaton reittiuudistus on. Enkä suoraan sanottuna välitä. Minua ei henkilökohtaisesti kosketa se, että Kirkkonummelta ei enää pääse bussilla järkevässä ajassa Helsinkiin. Voin aina ottaa auton.
Lapseni eivät voi valita. Heidän on pakko kulkea epäloogisilla ja aikaa vievillä bussiyhteyksillä. Samaan aikaan kun samaa reittiä ajaa tyhjä taksi joka odottaa heitä siellä bussipysäkillä.
Miten teillä hoidetaan koulumatkat?
Terkuin, Minna
PS. Asiasta on uutisoitu esimerkiksi Ylen, Länsiväylän nettisivuilla, alueuutisissa ja ruotsiksi esimerkiksi ylellä.
Kylläpä on pienten koululaisten "työmatkat" tehty hankaliksi.
Sinulla on mukava blogi. Eksyin tänne sattumalta jokin aika sitten ja tätä lukiessa tulee hyvä fiilis. Asukuvissasi näytät pirteältä ja kauniilta. Kaikkien ei tarvitse olla langanlaihoja ollakseen viehättäviä ja naisellisia.
Terv, toinen xl rouva
Tuli niin mieleen koulukuljetusten ihanuus ja kamaluus silloin kun itse kävin yläastetta, mistä ei ole aikaakaan kuin jokunen vuosi. Meidän maaseudulla bussit kulkevat nykyään peräkyliltä pikkukaupungin palvelujen ääreen kerran viikossa, yläkouluaikoinani ei kertaakaan, joten kyläkouluissa käydyn ala-asteen jälkeen lapset kuljetetaan yläasteelle taksikyydillä. Toisinaan mentiin tuntia tai paria ajoissa aamulla kouluun, koska osalla kyyditettävistä alkoi koulu kahdeksalta, osalla vasta kymmeneltä – ja sama tietenkin toistui iltapäivällä, koska kaikki kyyditettävät haluttiin saada samaan taksiin.
Joskus käytössä oli sentään kaksi tilataksia, mutta todella usein noin kymmenen hengen autoon ahtautui parikymmentäkin nuorta. Silloinhan sitä lähinnä naureskeli asialle, mutta näin jälkeenpäin ajateltuna on aika karmeaa, että autossa on ollut hirveästi ylikuormaa, osa matkustajista on istunut taksikuskin (onneksi sentään tyhjien) kaljakorien päällä, ilman turvavöitä – ja sylikkäin pahimmillaan jopa etupenkillä. Ja siinähän ne koulumatkatkin sitten venyivät, kun ensin odoteltiin tunti tai pari koululla kyydin saapumista ja sitten ajeltiin maalaiskylissä toinen vajaan tunnin mittainen kierros. Mutta eihän sitä koululla istumista ilmeisesti koulumatkaksi virallisesti lasketa, joten lakia ei rikottu. Siinäkään tapauksessa, että taksit eivät lähellekään aina olleet aikataulussa – ei aamulla eikä illalla.
Tämä kertomukseni nyt ei sinällään liity Kirkkonummen umpisurkeaan tilanteeseen mitenkään, muuten kuin että näitä esimerkkejä siitä, miten lasten asioista on helppo säästää, on surullisen paljon. Lapset – varsinkaan ne alakouluikäiset – kun eivät osaa valittaa tai vaatia asiallista kohtelua näissä asioissa. Eikä tarvitsekaan osata, koska koulupäivien ja -matkojen pituus, turvallisuus ja kohtuullisuus on aikuisten vastuulla.
Kiitos Susanna! Ihanaa palautetta 🙂 Ja kyllä. moni aikuinenkaan ei jaksaisi moisia työmatkoja.
Mielettömiä kokemuksia koulumatkoista! Onneksi äitinä en ehkä kuule niitä kaikkein omituisimpia sattumuksia omien lasten koulumatkoilta. Mutta oikeassa olet siinäkin ettei lasten pitäisi tarvita pähkäillä turvallisen ja joten järjen rajoissa pysyvien aikojen kanssa vaan sen pitäisi olla meidän aikuisten tehtävä!